Nedenfor følger en kort gennemgang af lovgrundlaget for alders- og førtidspension. For yderligere oplysninger henvises der til Departementet for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender på Selvstyrets hjemmeside, http://naalakkersuisut.gl, hvor der findes en liste over gældende lovgivning på det sociale område og hvor der er mulighed for at se og downloade forordninger, bekendtgørelser m.v.

 

Alderspension

Fra 1. januar 2010 kan personer, der er fyldt 65 år, tilkendes alderspension.

 

Alderspension udgør pr. 1. januar 2015 op til 133.100 kr. årligt for en enlig alderspensionist. Maksimumsbeløbet er et andet når førtidspensionister danner par med en anden pensionist. Maksimum- og minimumsbeløb for forskellige grupper af alderspensionister fremgår af appendiks til nærværende publikation. Pensionsbeløbet reguleres i takt med egen eller partnerens øvrige indtægter. Uanset størrelsen på en eventuel ægtefælles eller samlevers skattepligtige indkomst, er en alderspensionist, der ikke selv har en personlig indtægt, berettiget til at få udbetalt 50 % af det højeste grundbeløb for en enlig pensionist.

 

Der kan udbetales børnetillæg til alderspensionister, der har forsørgelsespligt overfor børn under 18 år. Udover alderspensionens grundbeløb kan der desuden ydes rådighedsbestemte tillæg og personlige tillæg.

 

Når en alderspensionist flytter på alderdomshjem, plejeafdeling på sygehus eller anden social døgninstitution udbetales 20 % af højeste pensionsbeløb uanset om førtidspensionisten har anden indtægt. Denne ydelse kaldes reduceret grundbeløb eller lommepenge.

 

Alderspensionens grundbeløb reguleres i takt med udviklingen i forbrugerprisindekset pr. 1. juli det foregående år.

 

Alderspension ydes efter Landstingsforordning nr. 3 af 7. maj 2007 om alderspension, der trådte i kraft den 1. juli 2007.

 

Førtidspension

Førtidspension kan tilkendes personer, hvis erhvervsevne er varigt nedsat af fysiske, psykiske og/eller sociale årsager. Førtidspension kan tilkendes personer, som er fyldt 18 år, men som endnu ikke er fyldt 65 år. Ligeledes kan personer, som endnu ikke er fyldt 18 år tilkendes førtidspension, når ansøgeren har forsørgelsespligt over for ægtefælle, registreret partner eller barn.

 

Førtidspension udgør op til 109.000 kr. årligt for en enlig førtidspensionist. Maksimumsbeløbet er et andet når førtidspensionister danne par med en anden pensionist. Maksimum- og minimumsbeløb for forskellige grupper af førtidspensionister fremgår af appendiks til nærværende publikation. Pensionsbeløbet reguleres i takt med egen eller partnerens øvrige indtægter.

 

Der kan udbetales børnetillæg til førtidspensionister der har forsørgelsespligt overfor børn under 18 år. Desuden kan kommunen tildele personlige tillæg.

 

Når en førtidspensionist flytter på alderdomshjem, plejeafdeling på sygehus eller anden social døgninstitution udbetales 20 % af højeste pensionsbeløb uanset om førtidspensionisten har anden indtægt. Denne ydelse kaldes reduceret grundbeløb eller lommepenge.

 

Førtidspension ydes efter Landstingsforordning nr. 4 af 7. maj 2007 om førtidspension, der er ændret ved Inatsisartutforordning nr. 8 af 31. maj 2010. Forordningen trådte i kraft den 1. juli 2010.